Cart

Ogród prywatny w Wołominie k. Warszawy

Kompozycję założenia oparto o zasady „złotego podziału”, czyli podziału odcinka na dwie części tak, by stosunek długości dłuższej z nich do krótszej był taki sam, jak całego odcinka do części dłuższej (stosunek ten nazywa się złotą liczbą). Złoty podział wykorzystuje się często w estetycznych, proporcjonalnych kompozycjach architektonicznych, malarskich, fotograficznych. Zastosowano proste, geometryczne kształty. Aby odciąć się od otoczenia wzniesiono, betonowe, gładkie ogrodzenie z prefabrykowanych elementów, który stanowi tło dla projektowanej roślinności. Szkielet kompozycji stanowią układy prostokątów – roślinności, żwiru, ścieżek z płyt chodnikowych. Ważnym elementem kompozycji jest układ wodny, wyłożony otoczakami i/lub kamiennym żwirem. Ogród utrzymany jest w kolorystyce monochromatycznej. Biel żwiru i surowość betonu skontrastowano z zielenią traw ozdobnych, roślin iglastych oraz nasyconą barwą trawnika. Woda w kamiennych zbiornikach oraz krzewy ozdobne z czerwonego ulistnienia stanowić będą akcent kolorystyczny. Oprócz istniejącej zieleni w ogrodzie (luźne nasadzenia z brzóz), zastosowano gatunki dekoracyjne z ozdobnych liści oraz pokroju, co – przy odpowiednim oświetleniu – sprawi, że ogród będzie interesujący także zimą. Od wschodniej strony domu, wzdłuż granicy działki zaprojektowano ciąg  krzewów (kwitnących krzewuszek w odmianie ‘Foliis Purpureis’, dereni ozdobnych zarówno w okresie wegetacji, kiedy mają piękne, białoobrzeżone liście, jak i zimą, gdy ich jaskrawo czerwone pędy kontrastować będą z bielą śniegu). Celem odgrodzenia od sąsiadów zaplanowano zastosować gatunki zimozielone  (żywotnik zachodni ‘Smaragd’) przełamane roślinami liściastymi.
Ogród atrakcyjny będzie również nocą. System niewielkich halogenów podświetlających ciekawe formy roślin (drzewa: klon palmowy ‘Atropurpureum’, sumak octowiec ‘Dissecta’, surmia bignoniowa ‘Aurea’; oraz trawy), dają grę światła i cienia i stworzą magiczny nastrój w ogrodzie. Aby uniknąć wydeptywania trawy wyznaczono ścieżki biegnące wokół domu oraz prowadzące z tarasu do drewnianej huśtawki. Jedynym elementem odbiegającym swym charakterem od całości założenia jest, zaprojektowany w swobodnym stylu, plac zabaw dla dzieci, przez który przebiega ścieżka z płyt kamiennych o naturalnych kształtach (kamień ciosany). Znajdzie się w nim miejsce na trampolinę, huśtawkę, piaskownicę oraz ławkę, pod którą rosnąć będą poziomki. Wykorzystanie istniejących brzóz oraz zasadzenie atrakcyjnej roślinności zapewni cień bawiącym się dzieciom oraz podniesie walory wizualne placu.

 

czwartek, 12, styczeń 2017